Organisation & ekonomi
Västkustens koloniförening drivs av ideellt engagemang. En stor del av föreningsarbetet utförs av de förtroendevalda. Dessa utgörs av styrelsen, valberedningen och revisorer. Förtroende ges av föreningens medlemmar på årsmötet. För att bli aktuell för en förtroendepost krävs att en nominering gjorts via valberedningen. Ta kontakt med valberedningen om du är intresserad eller vill nominera någon! Nedan kan du läsa om vilka som sitter vid posterna och vad uppdragen innebär.
Styrelsen
I styrelsen är du engagerad som ordförande, kassör, ledamot eller ersättare. Minst sju förtroendevalda sitter i styrelsen. Styrelsen planerar och administrerar den löpande driften av föreningen, ansvarar för ekonomin, tar initiativ till gemensamma, sociala aktiviteter samt sätter riktning för föreningens utveckling. I och med att styrelsen hanterar medlemskapen i föreningen, så är de även inblandade vid köp och försäljning av stuga. Styrelsen är också de som har den primära kontakten med kommunen som markägare.
Alla medlemmar har möjlighet att engagera sig i styrelsen. Genom att vara engagerad i styrelsen har du stor möjlighet att påverka föreningens arbete och fortsatta utveckling.
Valberedningen
I valberedningen sitter två förtroendevalda representanter. Valberedningen har det viktiga uppdraget att inför årsmötet presentera kandidater till styrelseposter och revisorer. Alla kandidater måste nomineras genom valberedningen. Det betyder att om du själv är intresserad av en post eller vet någon som är det, så är kontakt med valberedningen det första steget. Du kan också bli kontaktad av valberedningen i samband med att de undersöker möjligheterna till nya kandidater.
Revisorerna
Revisorerna är två till antalet. Revisorernas uppgift är att granska föreningens räkenskaper och förvaltning. Inför årsmötet avger de en revisionsberättelse där det bland annat framgår om ansvarsfrihet till styrelsen avstyrks eller tillstyrks.
Ekonomi
En av styrelsens viktigaste uppgifter är att ansvara för föreningens ekonomi. Verksamheten granskas varje år av på årsmöte invalda revisorer, vilka lägger fram förslag om huruvida styrelsen ska få ansvarsfrihet eller ej. Likaså röstar årsmötet om kommande års budget.
En av de stora ekonomiska händelserna under verksamhetsåret är betalningen av arrendeavgiften till kommunen. Två gånger om året, i slutet på mars och slutet på september, betalar föreningens medlemmar in sin arrendeavgift till styrelsen, som in sin tur betalar till kommunen.
Inför årsmöte redovisas det ekonomiska året och kommande års budget. Nedan kan du läsa de senaste dokumenten.
Arrendeavgiften
Den årliga arrendeavgiften består till en del av arrendekostnaden som Malmö stad kräver ut. Den sätts av kommunen och justeras efter konsumentprisindex. Resterande summa, vilket är merparten, används för att täcka föreningens löpande kostnader så som el, vatten, sophämtning, medlemsavgift till koloniträdgårdsförbundet, service, reparation och underhåll av gemensamma byggnader och verktyg m.m.
Förutom att ha ekonomiska medel för de löpande utgifterna måste föreningen även ha en buffert för oförutsedda utgifter som kan dyka upp.
Avgiften som faktureras föreningens medlemmar beslutas om på årsmötet.

Arrendeavtal med Malmö stad
Viktig information om vårt arrendeavtal med Malmö stad och vad det innebär för dig som kolonist.
Förtroendevalda 2025
Styrelse
Bob Stigsson, ordförande
Mats Kornö, kassör
Karin Weiland, sekr
Jeanette Mideljung, ledamot
Jonas Hultqvist, ledamot
Amanda Andersson, ersättare
Jenny Gren, ersättare
Arne Kvist, ersättare
Valberedning
Lene Willumsen
Eva Ruelökke
Representant Koloniträdgårdsförbundet
Helene Hansson
Revisorer
Britten Synnergren, ordinarie
Mons Helander, ordinarie
Mats Nyström, ersättare